Witaj jacolo!Dostałeś właśnie odpowiedź od twórcy strony,którą cytujesz.
A co do odkrywania nowości to po prostu nie każdy szuka uważnie,nie każdy doczyta - więc myślę,że sięganie do wiedzy ze strony głównej i cytowanie jej jest jak najbardziej celowe.
Bea nie pozostawia pytań kierowanych do siebie bez odpowiedzi ,więc się na pewno doczekasz .
Owszem nie zostawiam pytań bez odpowiedzi,ale w tym wypadku nie ma sensu powtarzac tego, co Olek zacytował z naszej strony, bo taki własnie jest przelicznik i nikt nie jest w stanie przewidziec na ile mu butla starczy.
O tym natomiast o jakich pojemościach butli uzywam i jakie sa najczęsciej dostepne dla prywatnych chorych pisałam w tym wątku na poczatku.
Proszę uprzejmie, czytać i korzystac z info podanych już przez nas, bo powtarzamy się tylko po n razy.
Jako ciekawostke napisze,ze raz butla 10l starczy mi na dwa, trzy dni,a raz stoi 3 tygodnie poniewaz wszstko zalezy od ilosci ataków oraz tego ile musze oddychac, aby atak przeszdł-tak jest u kazdego z chorych na kbg.
I tak jak Aleko napisał po to zrobilismy strone, by info potrzebne chorym było dostepne własnie poprzez proste szukanie przez poczciwe gugle,a forum jest tylko uzupełnieniem strony.
Z tych trzech (choć każdy ma wystarczające parametry przepływu) to najsensowniejszy jest moim zdaniem ten: http://www.allegro.pl/item593471149_red ... _nowy.html a właściwie był, ponieważ 2 wystawione sztuki już poszły A może to Ty kupiłeś jeden? Z innych to może ten: http://www.allegro.pl/item601052892_red ... _nowy.html trochę droższy, ale mam podobny, również produkcji FARUM i sobie chwalę. Przy normalnych cenach sklepowych to jest i tak bardzo tanio. Jedyna wada to ten wystający rotametr (przepływomierz) z przezroczystego plastiku. Trzeba uważać aby gdzieś nie zahaczyć bo nie sprawia wrażenia solidnego. Lepsze pod tym względem są przepływomierze o zwartej budowie, w pokrętle, ale z tego co się orientowałem są sporo droższe. Ważne jest też aby króciec od strony butli miał przyłącze zgodne z normą DIN 477 nr 9 czyli 3/4" prawy gwint. To jest standard dla tlenu, ale kupując starsze modele, eksportowe, czy jakieś niewiadomego producenta warto to sprawdzić.
Jeśli 1-calowy gwint to nie będzie pasował. Z tego co wiem wszyscy dystrybutorzy w Polsce mają jeden standard jeśli chodzi o króciec wyjściowy czyli 3/4". Sklepy, które znam też oferują butle z takim wyjściem, np. tutaj. Najlepiej by było przedzwonić do producenta, firmy FARUM i zapytać o konkretnie ten model A-22. Na stronie nic nie widzę, ale to niby wersja eksportowa więc może dlatego nie mają Próbowałem nawet dzwonić przed chwilą, ale niestety już nikogo nie było. Pracują do 16:00.
Jeszcze raz ja Mam już cały zestaw (tylko maskę trochę kiepską, zjeździłem całą Wwę i dostałem tylko taką za 10 zł, ale na razie musi wystarczyc) i wszystko skręciłem, ale dręczy mnie jedna rzecz... Ja nie jestem pewien czy te gwinty nie są jakoś minimalnie tłuste I się boję że wysadzę w powietrze akademik Wy to jakimiś specyfikami odtłuszczaliście przed pierwszym użyciem?
Super, że wreszcie skompletowałeś cały zestaw! Gwint w reduktorze może być fabrycznie naoliwiony na czas magazynowania więc spokojnie możesz szmatką wytrzeć i wystarczy
Wszystko już mam podłączone i wszystko działa Dzięki jeszcze raz za pomoc Tylko jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was też tak ma, że dopiero po 30-40 min pomaga?
witam mam pytanie czy po wdychaniu tlenu około 15 minut jest normalne, że pieką mnie płuca?? W Końcu załatwiłem sobie aparat jestem niezmiernie szczęśliwy, tylko boje się czy wszystko jest ok gdyż pieką mnie płuca.
Nawet jak oddychałam godzinę i to w ciązy nic mnie nie bolało i nie piekło. Nie, to nie jest normalne. Poza tym płuca nie mogą boleć , bo one nie sa unerwione.
A wszystko ok z Twoimi płucami, opłucną itd.? Masz dobry sprzęt, tlen medyczny?
Nie uzywam nigdy nawilżacza, nawet nie mam. Nie ma w zasadzie sensu uzywanie go przez klasterowiczów, bo za krótko oddychamy i tylko niepotrzebnie robi się mokro pod maska. Moze spróbuj z woda, wszak każdy jest inny.
a jesli chodzi o sprzęt to butle mam 10l linde i oczywiscie tlen medyczny niestety nie robiłem badań płuc ale wygląda na to że będe musiał bo jak narazie już nie muszę przyjmować tylu innych leków
Artur, napisz, jak zalatwia się tlen w Linde gaz, co potrzeba itd.
Chyba muszę zmienić dostawcę, bo mi airproducts coraz dalej ucieka, a nie wiem, jak w linde jest dokładnie. Niby przepisy takie same obowiązuja wszytskicha, ale chciałabym wiedzieć