pablo -nie gorączkuj się tak. serwer domowy dałem tylko jako przykład. klub wartburga też wynajmuje serwer i też mam tam mailowe konto:
herman@klub-wartburga.pl
i to nie za duże pieniądze, bo składka klubowa jest symboliczna.
ja akurat mam IP przydzielone od operatora ale co stoi na przeszkodzie firmie, stowarzyszeniu czy innej organizacji wykupić pulę adresów IP np w IANA czy podobnej organizacji (IANA chyba już się tym nie zajmuje na europe to chyba RIPE). możesz zmieniać dostawcę kabla, światłowodu czy sygnału radiowego ale IP nosisz zawsze z sobą. ja nie mam konieczność tego robić choć czasem zastanawiam się czy nie wykupić sobie jak działki swojego prywatnego IPka

poza tym zauważ, że zmieniałeś adres tego serwera, a forum działa. dlatego, że jest domena i wystarczyło przepisać domenę do innego IP. jak będzie czas to też sobie wykupię domenę i zmienię linki do mojego ftp. zmiana operatora nie spowoduje zniknięcia filmików i fotek, a tylko chwilowe zakłócenie ich funkcjonowania.
co do ftp to też była propozyszyn. ja od zawsze używam ftp i jest bardzo pomocny. zresztą wybitnie upowszechniony w kręgach adminów

jako wygodny sposób udostępniania i wymiany zasobów. ja wiem, że źle skonfigurowany ftp daje możliwości wchodzenia w konta shell ale jednak wygoda ...
co do stabilności. jak miałem sieć pod swoją opieką to 2 awarie zasilacza przez 6 lat - poza tym praca stabilna. na wszelki W robiłem sobie kopie najważniejszych danych. czy to bezpieczne ? wszystko zależy od tego w jakim stopniu się postarałeś. jak zaczynałem przygodę z sieciami to właśnie tak powstawały pierwsze poważne portale. kwestia rozbudowy odpowiedniego zarządzania, pomysłu i odrobinka szczęścia lub trochę więcej szmalu.
bajer polega na tym, że tam gdzie inni widzą problemy ja widzę możliwości, a tam gdzie wszyscy widzą proste rozwiązania ja dostrzegam problemy
nie bój się pablo nikt cię nie będzie obarczał wykupem komputera na serwer i trzymania go w domu
apropos jeszcze serwera w domu to moje początki były takie, że kompa miałem podłączonego do sieci przez serwerek (zwykły 486 z minimalną konfiguracją sprzętową). fajna zabawa. łącze mam gwarantowane 6 Mb symetryczne. nocą dochodzi do ponad 20 Mb. ja wiem, że na poważny serwer to mało ale na moje zabawy wystarczy
PS próbowałem dostać się na swojego maila
herman@klasterowy.pl ale nie wchodzi na hasło z forum