Jak długo trwa przerwa w epizodach??

Masz propozycje, chcesz coś ogłosić, nie wiesz gdzie umieścić post, pisz tutaj.
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

Jak długo trwa przerwa w epizodach??

Post autor: nadzieja »

ostatnio ciągle się zastanawiam ile potrwa moje wielkie szczęście spowodowane brakiem ataków. słyszałam rózne wersje na forum, ale przydałoby się pocieszyć mnie i inne osoby....
Jak długo trwa Wasza przerwa w epizodach??
bardzo bym prosila forumowiczów o napisanie jak długo cieszyły się okresem bez bólu:)
mam wrażenie,że jak wbije sobie do głowy,że u innych klasterowców przerwy są paroletnie to mój obecny strach przed nawrotem nie będzie taki duży... bo się wyluzuje i moja paranoja się zmniejszy.
wy rozumiecie ten strach, jak mówie przyjaciółce,mimo,że się stara rozumieć i jest kochana to prawi banły" nie martw się" a jak mam się nie martwić, te 18 msc to największy koszmar mojego zycia,
jednak to prawda... okres bez bólu jest cudowny,ale dużo myślę nad tym,kiedy to wróci, a jak pomyśle ile się namęczyłam z tym wrednym sadystą, to bleee
wiem,panikuje,marudze i mędzę,ale mnie tak naszło...:(
jadek
Zainteresowany

Re: Jak długo trwa przerwa w epizodach??

Post autor: jadek »

Chyba każdy ma z tymi nawrotami inaczej... Tym bardziej, że Twoje bóle trwały tak długo (ja mam 2 epizody każdego roku, jeden około dwumiesięczny, drugi krótszy). Oby przerwa trwała u Ciebie przynajmniej tak długo jak trwały bóle... a najlepiej żeby w ogóle nie wracały ;) W każdym bądź razie jedno jest pewne - teraz ich nie masz. A w związku z tym, mam dla Ciebie trzy rady:
1. nie myśl o nich,
2. nie myśl o nich,
3. nie myśl o nich.
Od zdania "czas po epizodzie jest czasem przed epizodem" wolę "czas bez bólu jest czasem bez bólu". Dobrze być psychicznie przygotowanym na powrót i nie zakładać, że to na pewno nie wróci, ale nie ma co się zadręczać! Teraz jest dobrze i trzeba się cieszyć ;) Nie martw się na zapas... Ciepłej, radosnej WIOSNY życzę :)
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

dziękuje bardzo:) postaram się nie myśleć:) i bardzo się ciesze,że mam spokój:) i mam nadzieje,że długoooooo nie wróci,ale jak wróci to jakoś trzeba będzie sobie poradzić:)
ale też mnie bardzo ciekawi jak to jest u innych osób,bo mój klaster był dość dziwny;/
Awatar użytkownika
gnatek
Przewodnik

Post autor: gnatek »

w moim przypadku najdłuższa przerwa miała prawie 6 lat. i sporadycznie 2-letnie. a tak to co roku z początkiem jesieni , czyli od września do lutego.
może ta 6-letnia , podniesie cię na duchu ? pozdrawiam i papatki
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

o taaaaaaaaaaaaak:D 6-letnia mnie niezmiernie uszczęśliwiła:D
Awatar użytkownika
januszx64
Zainteresowany

Post autor: januszx64 »

Cześć i pozdrawiam wszystkich .zemną jest tak bywają lata że ataki zaczynają się wczesną wiosną a kończą póżną jesienią a od jesieni do wiosny jest przerwa wtedy nie boję się że zapomniałem wziąść ze sobą leków bywają lata że napady są i latem i zimą wtedy lepiej nie zapominać o lekach
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

każdy jest inny...i nigdy nic nie wiadomo...ale tzreba mieć pozytywne nastawienie mimo wszystko...
mnie się zaczęły ataki 4 dni temu:( 3 msc przerwy i teraz znowu...ciekawe czy to tylko starszy albo to tylko chwilowe... oby...
Awatar użytkownika
piter
Przewodnik

Post autor: piter »

pozytywne nastawienie hehe jak zawsze ... tylko tak żeby nikt nie widział
Mnie straszy od Wielkiego Piątku i co robię ? codziennie go" badam" ( innego sposobu nie znam , a nie chcę zażerać się serem żółtym ) 100- ką rumu na wieczór lub czerwonym winkiem , na razie przegrywa choć zapomniałem dodać , że codziennie racze się małą dawką kwachu walproinowego . Jak będzie tak będzie . A u Ciebie Nadziejko to tylko straszy - trzymaj się
Awatar użytkownika
g-c
Nowicjusz

Post autor: g-c »

U mnie napady kwiecień/maj do pazdziernika spokój potem pazdziernik/listopad. Od roku epizody coraz dłuższe,trwają do 3-4 msc.

tulę Cię Nadziejko:*
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

dziękuje Piter:) jeśli mówisz,ze tylko straszy to dobrze:) dziś znowu lepiej,wiec zobaczymy co mu klasterkowi-wariatkowi odbija:)

PS.a Ciebie Ewciu też tulę i pozdrawiam:) jak się czujesz?? napisz coś na PW:)
jadek
Zainteresowany

Post autor: jadek »

Hmm, ciekawe to jest, bo mnie też przez kilka ostatnich dni bolało właściwie non stop (w porywach do 9, a cały czas 2-3), a dziś jest lepiej. Na 99% jestem już chyba pewien, że bardzo duży wpływ ma w moim przypadku pogoda, ciśnienie... Może Ty też tak masz? W każdym bądź razie, cieszę się że i Ty masz lepszy dzień :)
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

u mnie tez ma znaczenie pogoda i ciśnienie, tak zauważyłam...ale mam nadzieje,ze to tylko "straszy" choc dzis mnie pobolewa tak na 2-4...ale na tyle staram się zupelnie uwagi nie zwracać..2 dni temu było 9;/ więc obecnie nie narzekam:)
Awatar użytkownika
piter
Przewodnik

Post autor: piter »

Przez lata obserwowałem , lecz nie zapisywalem więc wnioski "wyciągam " tylko na tzw. oko - mój klaster i pogodę - fronty cieple , zimne , halny , itp.
Może tu jest jakiś " kluczyk " ? - myślę , że jesteśmy meteoropatami , ja na pewno .
Za dużo zbiegów okoliczności nie pasujących mi zupełnie do całości . A może morze ? kilka lat temu musiałem jechać nad morze służbowo , w pełni klastera i tam minęło jak ręką odjął , przez kilka dni był absolutny spokój i fantastyczna forma , po powrocie znowu atak i depresja.
Więc może morze.
Przez całą młodość nie byłem nad morzem , dopiero 5 lat temu 1 raz w wieku 35 . Całe dzieciństwo i młodość to góry - turystyka , wspinaczka , skałki , potem latanie ( też góry ) paralotnia , balony , skoki spadochronowe .
Teraz po kwasach i sterydach i innych dobrodziejstwach farmacji jedyny sport to palenie papierosów i wycieczka samochodem nad wodę w celu leżakowania - forma pod psem całkowicie.
Więc może morze.
Sam nie wiem ale pojadę w tym roku , na dziką plażę
czego i wam życzę :lol:
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

tak...pogoda ma znaczenie
a w górach byłam w momencie ataków...czasem pomagało czasem nie... wiec nie mogę stwierdzic. aczkolwiek często lekarze radzą "zmienić klimat"
Awatar użytkownika
g-c
Nowicjusz

Post autor: g-c »

wyczytałam na niemieckich stronach, że klaster nie lubi gór,szczególnie wysokich, zaleca się morze. im wyżej w góry tym mniej tlenu!

g-c
Awatar użytkownika
nadzieja
Przewodnik

o Ewciu to by było bardzo logiczne z tymi górami...tak samo pogoda jak jest duszno, zaczynam marudzić,ale jak klaster się ze mna bawi i przychodzi i odchodzi to zaczynam być drażliwa
ODPOWIEDZ