Pod spodem wklejam artykuł-ciekawostkę, który znalazłem na portalu http://kopalniawiedzy.pl Nie dotyczy bezpośrednio KBG, ale dla biorących duże ilości Imigranu może być interesujący (Olek uważaj!).
---
Zielona krew zaskoczyła chirurgów
Kolor krwi intryguje ludzi od dawna. Nie od parady szlachtę nazywano błękitnokrwistymi, a posoce kosmitów przypisywano właściwości żrące i nietypowe kolory. Trudno się więc dziwić zdumieniu i zaskoczeniu chirurgów, którzy podczas operacji 42-letniego Kanadyjczyka zauważyli, że jego krew jest ciemnozielona. Jego przypadek opisano nawet w piśmie medycznym Lancet.
Po zbadaniu w laboratorium okazało się, że za barwę odpowiada sulfhemoglobina (SHb, SulfHb), nieczynna jako nośnik tlenu pochodna hemoglobiny, która powstaje wskutek dołączenia do cząsteczki atomu siarki i zastąpienia nim atomu żelaza.
Lekarze przypuszczają, że pacjent zażywał zbyt dużo Sumatryptanu (Imigranu). Jest to szybko wchłaniany lek przeciwmigrenowy, który zwalcza objawy migreny u 70% chorych. Pobudzając receptory 5-HT1D, wywołuje wybiórczy skurcz naczyń i przerywa napad. Zawiera on jednak także grupę sulfonamidową (-SO2NH2), która spowodowała sulfhemoglobinemię.
Kanadyjczyk wyzdrowiał bez przeszkód i przestał zażywać feralny lek. Pięć tygodni po zażyciu ostatniej dawki w jego krwi nie znaleziono już sulfhemoglobiny. Hematolodzy wyjaśnili, że sulfhemoglobinemia mija samorzutnie w miarę regenerowania się i powstawania nowych erytrocytów, w skrajnych przypadkach konieczna jednak bywa transfuzja krwi.
Autor: Anna Błońska
Źródło: New Scientist
Zielona krew po Imigranie
Re: Zielona krew po Imigranie
Witaj Pawel,
Dobra cikawosta
Tak tylko ten pacjent w Kanadzie bral Tabletki Imigranu z 100mg 4 do 6 dziennie
przez ok 2 lat
Ja jak biore to max. do dnia dzsiejszego 12 x 6mg na dzien czyli nawet nie 15%
w tym dochodza tagze przerwy dniowe i tygodniowe bez imigranu , ja sie nie boje zielonej krwi
Pozdrawiam
Olek
Wystraszyles teraz ludzi ..........................!

Dobra cikawosta
przez ok 2 lat
Ja jak biore to max. do dnia dzsiejszego 12 x 6mg na dzien czyli nawet nie 15%
w tym dochodza tagze przerwy dniowe i tygodniowe bez imigranu , ja sie nie boje zielonej krwi
Pozdrawiam
Olek
Wystraszyles teraz ludzi ..........................!
Zielona, eee. Szkoda, że nie błękitna;)
I mały offtop. Ale nam się adminów namnozyło 
O mnie chodzi?Bea pisze:I mały offtop. Ale nam się adminów namnozyło
Niestety przy ponownej instalacji forum, nieuniknionym było stać się adminem... nic nie mogłem na to poradzić
Pablo,Ty się nie tłumacz
.Takich jak Ty -"ze świecą szukać".Wykonałeś kawał dobrej roboty.Tak trzymać Adminie 
napisalem troszkę ... potem to wykasowałem , tak jak kasuję teksty na forum " spotkanie " nic mi nie pasuję a szlag mnie trafia na parę rzeczy i dlatego milczę na razie i czekam. Pablo jak najbardziej zasługuje na admina za całokształt dobrze wykonanej pracy.
A może się spotkamy 31 marca w Białymstoku ?
A może się spotkamy 31 marca w Białymstoku ?
Witajcie Wzyscy,
dobrze piszecie.....oj dobrze
Pablo, robi dobra robote i mozna na nim polegac....! jak cos powie to dotrzyma...............!
Wszyscy pisza wszedzie tylko o spodkaniu dyskusja ucichla.....?
Tak to widze i czytam , wszyscy chca ( do Zadu) lecz decyzji i odpowiedzialnosci niechce nikt......
Pozdrawiam
olek
dobrze piszecie.....oj dobrze
Pablo, robi dobra robote i mozna na nim polegac....! jak cos powie to dotrzyma...............!
Wszyscy pisza wszedzie tylko o spodkaniu dyskusja ucichla.....?
Tak to widze i czytam , wszyscy chca ( do Zadu) lecz decyzji i odpowiedzialnosci niechce nikt......
Pozdrawiam
olek